Virkistystä ja taukoja kaipaava

Virkistystä kaipaa, kun päivät pinevätTimon työpaikalla on korona suositusten mukana siirrytty etätöihin viime keväänä. Timo pitää etätöistä, kun saa tehdä töitä rauhassa, eikä kukaan ole keskeyttämässä, mutta hänen ajanhallintansa on kuitenkin heikentynyt etätöiden aikana ja hän tunnistaa tämän ongelmaksi.

Timo ei muista kotitoimistossa tauottaa työpäiväänsä, eikä kukaan muukaan ole häntä kotona muistuttamassa. Työ- ja vapaa-aika sekoittuvat keskenään ja Timo tuntee itsensä väsyneemmäksi kuin ennen.

Timolla on monenlaisia tehtäviä työn alla, jotka hänen tulee itse priorisoida ja seurata niiden toteutumista, mutta kun yhdestä tehtävästä innostuu, se vie helposti täysin mukanaan ja ajantaju katoaa. Timon niskat ovat jumissa jatkuvasta istumisesta ja ylös nouseminenkin tuntuu jotenkin jäykältä, kun on istunut yhtäjaksoisesti pitkään. Olo tuntuu jatkuvasti väsyneeltä, kun ei päivänvaloakaan ehdi näkemään.

Timo kaipaisi päiväänsä virkistystä ja muistutuksen taukojen pitämisestä.

Timo on taas tehnyt töitä yhtäjaksoisesti, eikä ole vielä tajunnut, että ruokataukokin pitäisi pitää. Yhtäkkiä hän huomaa, että olo alkaa olla melko huono ja tajuaa, että nyt pitäisi syödä jotain. Timo ottaa kaapista nopeasti valmistettavan valmisruuan ja syö sen työkoneen ääressä sähköposteja lukien.

Timo oli ajatellut tauottaa työpäiväänsä käymällä ulkona, koska ulkoilu piristäisi koko loppu päivää, mutta hän jää töihin jälleen niin kiinni, että unohtaa suunnitelmansa. Kun Timo tämän suunnitelmansa jälleen muistaa, ulkona on jo pimeä, ettei sinne tee enää mieli mennä, ja vieläpä aivan yksin.

Timo yrittää päiväunilla virkistää itseään

Kun Timo lopulta päättää työt hän päätyy menemään päiväunille, mutta niistä herättyään olo on entistäkin väsyneempi, kun päiväunilla tuli oltua vähän liian pitkään. Herätyskello unohtui laittaa päälle.

Päiväunien jälkeen Timo siirtyy katsomaan TV:tä, koska ei tunne jaksavansa tehdä mitään muutakaan. Yöunia on vaikea saada riittävästi, koska paikat ovat jumissa ja koska päiväuniakin tuli nukuttua vähän liikaa.

Timo tajuaa, että tarvitsee päiväänsä paremmat rutiinit, mutta niiden itsenäinen suunnittelu ja aikataulutus ovat osoittautuneet hänelle haasteeksi.

Timon työnantajan henkilöstöpäällikkö Tiina on havainnut vastaavanlaisia haasteita työyhteisössä laajemminkin ja etsinyt erilaisia keinoja auttaa ihmisiä jatkuvan etätyön aiheuttamassa monelle raskaassa tilanteessa. Tiina osallistui myös Yhdessä Ovesta Ulos (lyhennettynä YOU) palvelun demoetälenkille ja koki sen tarjoavan monipuolisesti hyötyjä myös työntekijöiden vähän erilaisiin tarpeisiin.

Tiina haluaa parantaa yrityksen työntekijöiden työhyvinvointia ja huolehtia työkyvyn säilymisestä. Hän kertoo organisaatiossa etälenkkikokemuksistaan ja palvelun tarjoamista hyödyistä, sekä pyytää kiinnostuneita ilmoittamaan hänelle halukkuudesta osallistua etälenkkeihin säännöllisesti muutaman kerran viikossa. Tiina välitti myös kaikille työntekijöille esitteen, jotta jokainen saattoi tutustua rauhassa etälenkkeilyyn.

Etälenkit tuovat päivään tarvittavan tauon ja virkistävät

Timo katsoi esitteen ja kävi palvelun nettisivuilla lukemassa muiden kokemuksista, eikä hänen tarvinnut kauaa miettiä ennen kuin hän ilmoitti itsensä mukaan ohjatuille etälenkeille.

Muutaman viikon etälenkkeilyn perusteella Timo kokee, että etälenkkeily piristää. Kun pääsee keskellä päivää ulos, liikkumaan ja juttelemaan välillä jostain muustakin kuin työasioista, niin työn tekoonkin tulee jotain ihan uudenlaista energiaa. Työhön tulee pakostikkin tauko, kun kalenteriin on merkattu etukäteen ryhmässä tehtävä etälenkki.

Timo on huomannut, että tämä tauko on todella hyödyllinen ja olo vielä illan pimetessäkin tavallista pirteämpi, jolloin vapaalla jaksaa tehdä muutakin kuin ottaa päivänokoset ja katsoa telkkaria tai suoratoistopalvelua. Ohjatuilla etälenkeillä sai myös tietoa ryhmän valitsemasta teemasta. Lisäksi etälenkeillä on ollut mahdollisuus tutustua sellaisiin työkavereihin, joiden kanssa ei ole aiemmin niin tultua keskusteltua.