Uudenlainen etälenkkeilypalvelu tarjoaa syitä, seuraa ja selkärantaa liikkumiseen ja ulkoiluun

TIEDOTE JULKAISTU 25.9.2019

 

Uusi sosiaalisen liikkumisen palvelu lisää ihmisten välisiä kohtaamisia ja ulkoilua ryhmäpuhelun avulla.

Yhdessä Ovesta Ulos on tuonut markkinoille uudenlaisen sosiaalisen liikkumisen palvelun, joka tarjoaa etälenkkeilyryhmiä. Etälenkillä osallistujat kokoontuvat vetäjän johdolla liikkumaan yhdessä ryhmäpuhelun kautta keskustellen. Kukin osallistuja ulkoilee omassa ympäristössään haluamallaan tavalla ja omalla kuntotasollaan. Etälenkeillä voi olla mukana juosten, mutta aivan yhtä hyvin voi ulkoilla, vaikka kotipihassa rauhallisesti liikuskellen. Palvelun tavoitteena on lisätä ulkoilua, liikettä ja ihmisten välisiä kohtaamisia.

”Tärkeintä on liikkuminen, ja että se on iloista ja innostavaa mukavassa seurassa. Säännöllisesti kokoontuva etälenkkeilyryhmä tuo ryhtiä liikunnan harrastamiseen, mutta vähintään yhtä tärkeänä näemme sosiaalisten kohtaamisten merkityksen henkiselle hyvinvoinnille”, sanoo hyvinvointiyrittäjä Katariina Sampinen.

Kolme vuotta sitten Sampinen hoiti itseään vakavan työuupumuksen jälkeen läheisessä metsässä kävellen. Hän mietti, kuinka mahtavaa olisi saada itsensä ulos ja liikkumaan, sekä löytää muita saman kokeneita ilman tarvetta lähteä pois kotoa ihmisten pariin. Tästä ajatuksesta syntyi idea, jolle tuli hyvin kuvaava nimi: Yhdessä Ovesta Ulos. Alun perin idea perustui yhteisten kokemusten jakamiseen ja vertaistukeen, mutta pian sen huomattiin taipuvan moneen. Etälenkkeilyssä yhdistetään ulkona liikkuminen ja sosiaaliset kontaktit ilman tarvetta siirtyä erikseen kotoa palvelun pariin.

“Käytämme arjessamme paljon aikaa paikasta toiseen siirtymiseen ja usein siirtymät tapahtuvat auton ratissa. Kun tästä saa jätettyä pois siirtymiset liikunnan harrastamiseksi, niin aikaa säästyy ja luontokin tykkää”, Sampinen sanoo.

Sampinen huomasi jakavansa Metsämieleli -ohjaaja Annika Pöyhtärin kanssa kiinnostuksen hyvinvointiin ja luontoon, sekä näiden yhdistämiseen. Hän kuvaili Pöyhtärille hahmottelemansa etälenkkipalvelun, josta alkoi innostunut ajatusten ja ideoiden heittely. Nyt kaksikko viittaa itseensä sosiaalisina liikkujina. “Sosiaalinen liikkuja kokee liikunnan tuomien hyvinvointivaikutusten vähintäänkin tuplaantuvan, kun liikunta yhdistetään sosiaaliseen kanssakäymiseen”, Pöyhtäri kertoo. 

Yhdessä Ovesta Ulos palvelu on taipaleensa alussa. Lenkkeilyryhmät on rakennettu erilaisten teemojen ympärille. Nyt on tarjolla muun muassa ryhmiä, joissa keskitytään palautumiseen ja jaksamiseen, luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin, sekä itsetuntemukseen ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Valikoimaa aiotaan laajentaa käyttäjien tarpeiden mukaan.

“Haluamme tukea yhteisöllisyyttä ja ihmisten välistä kanssakäymistä. Palvelussamme yhdistyvät ryhmästä riippuen liikkuminen ja ulkoilu, sosiaaliset suhteet sekä uuden oppiminen”, Sampinen kiteyttää.