Etälenkkeillen sosiaalisuutta arkeen

JULKAISTU 1.11.2019

Yhdessä Ovesta Ulos (YOU) on käynnistänyt uudenlaisen etälenkkeilyryhmiä tarjoavan palvelun. Etälenkillä osallistujat kokoontuvat vetäjän johdolla liikkumaan yhdessä ryhmäpuhelun kautta keskustellen. Osallistujat ulkoilevat omassa ympäristössään haluamallaan tavalla ja omalla kuntotasollaan. Lenkkien keskustelusisältöjä ohjaavat ryhmien teemat, joita on moneen makuun ja tarpeeseen ja lisää valmistellaan. Etälenkkeilyryhmien yhtenä tarkoituksena on mataloittaa ulos ja liikkumaan lähtemisen kynnystä niillä, joille on haastavaa toteuttaa sitä oma-aloitteisesti. Etälenkkeilyssä on ryhmäliikunnan hyödyt, mutta jokainen osallistuja liikkuu valitsemallaan tavalla ja itselleen sopivalla tahdilla.

– Osalla ihmisiä on kynnys lähteä mukaan esimerkiksi jumppatunneille, koska oma kuntotaso koetaan liian heikoksi niihin. Toisaalta etälenkkeilyssä ei tarvitse myöskään miettiä, että miltä näyttää tai millaisilla vaatteilla sitä kehtaa lähteä mukaan ryhmään, YOU:n perustaja Katariina Sampinen kertoo. Palvelu tuo säännöllisyyttä ulkoiluun ja liikkumiseen ja rytmittää elämää laajemminkin.

Yhdessä Ovesta Ulos -lenkit ovat ratkaisu myös niille, joilla on niukasti aikaa ja mahdollisuuksia lähteä erikseen jonnekin harrastamaan, mutta joilta kuitenkin löytyy halua liikkua ryhmässä. Ryhmään pääsee mukaan suoraan kotiovelta, mikä tehostaa ajankäyttöä.

– Arjen palapeliä rakentaessa oman ajan löytäminen voi tuntua vaikealta. Etälenkkeilyssä saa kätevästi yhdistettyä sosiaaliset tarpeet liikunnan tuomiin hyvinvointivaikutuksiin, kuvailee etälenkkeilyryhmän vetäjä Annika Pöyhtäri. Motivaationa etälenkkeilyryhmään osallistumisessa voi yhtä hyvin olla liikunnan harrastamisen sijaan yksinäisyyden torjuminen. Ryhmät tarjoavat ihmisten välisiä kohtaamisia, seuraa ja yhteisöllisyyttä, joita moni on nykypäivänä vailla. Yksinäiseksi itsensä kokevien määrä on Suomessa merkittävä, ja yksinäisiä löytyy kaikista ikäluokista.

Sampinen ja Pöyhtäri rohkaisevat kaikkia ulkoilua ja keskusteluseuraa kaipaavia kokeilemaan rohkeasti etälenkkeilyä. Se tarjoaa helpotusta ja hyvää mieltä arkeen, mahdollisuuksia uuden oppimiseen sekä liikunnan riemua. Ryhmissä on mahdollista saada vertaistukea sekä uusia tuttavuuksia omassa turvallisessa ympäristössä.

– Ja lenkille tulee lähdettyä varmemmin, kun aika on merkattuna kalenteriin ja seura odottaa langan päässä, vinkkaa Sampinen.